Ukupna cena:

PARALELNA STRANA ISTORIJE - Ratko Peković

  • PARALELNA STRANA ISTORIJE - Ratko Peković
4.44 EUR
4.67 USD
529.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: PARALELNA STRANA ISTORIJE - Ratko Peković

Književni sladokusci će sa zadovoljstvom dočekati novu knjigu Ratka Pekovića koji se vratio svojoj omiljenoj istraživačkoj temi, književnim polemikama na jugoslovenskom prostoru. Ovoga puta on je pod analitičku lupu stavio neke od ključnih sporova o jeziku, naciji i literaturi između 1945. i 1990. godine, ali je taj zahvat i hronološki i tematski mnogo širi, faktički obuhvatajući gotovo celi 20. vek i niz slojeva i linija kulturnog, političkog i intelektualnog života. U presecima tih linija su na krajnje dramatičan, često radikalan polemički način, ispoljavane suštinske razlike između zastupnika suprotstavljenih poetika i estetika, a duh vremena je tim sporovima utiskivao jasne znake širih kulturoloških, političkih i idejnih orijentacija, stremljenja i zabluda, ne samo pisaca, nego i filozofa, sociologa, istoričara, politikologa i drugih pripadnika intelektualne zajednice.

Zahvaljujući pomnom istraživanju književne periodike, pogotovo Književnih novina, kao i arhivske građe koja je tek od pre nekoliko godina dostupna istraživačima, Peković svoje čitaoce uvodi na pozornicu kojom se u furioznom tempu kreću, istupaju i polemički sučeljavaju i sudaraju njegovi junaci. Na toj pozornici „leti perje“ na sve strane, traje uzbudljiva intelektualna borba, koja se često odvijala pod okriljem Partije i njenog shvatanja uloge umetnosti u izgradnji „novog društva“ i stvaranja „novog čoveka“ posle 1945. godine.

format: 21 cm
broj str.: 242

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption