Ukupna cena:

REČNIK NOVIH KOMPJUTERSKIH REČI I IZRAZA - Mihailo Šolajić

  • REČNIK NOVIH KOMPJUTERSKIH REČI I IZRAZA - Mihailo Šolajić
3.63 EUR
3.81 USD
432.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Polja označena sa * se obavezno moraju popuniti

*
*
*
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: REČNIK NOVIH KOMPJUTERSKIH REČI I IZRAZA - Mihailo Šolajić

Preko 1200 novih reči i izraza, nastalih u poslednje dve godine. Knjiga koja je potrebna svima koji žele da budu u toku. Nove reči ili izrazi. Poznate reči koje su sada ažurirane, i sa novim, dopunjenim značenjem.
Predstavljamo vam desetak reči ili izraza da biste se lakše odlučili za ovaj rečnik.

assistive technology – pomoćna tehnologija – (1) Assistive technology (AT) je opšti naziv za softver i hardverske uređaje koji ljudima sa posebnim potrebama (hendikepiranim osobama) pomažu u korišćenju kompjutera. To mogu biti specijalno dizajnirani i marketinški promovisani uređaji ili pak “obični” (off-the-shelf) proizvodi namenjeni širokoj potrošnji, koji su na određeni način modifikovani za potrebe osoba sa fizičkim nedostacima. Ova “pomoćna” tehnologija se najčešće primenjuje u uređajima kao što su: međusobno zamenljivi (alternate) miševi i tastature, softver za prepoznavanje glasa, pomoćni programi za uveličavanje slike na ekranu, džojstici sa većim brojem prekidača, te alati za konvertovanje teksta u govor (text-to-speech).
Izvan oblasti kompjuterske i Internet terminologije, izraz assistive technology se može odnositi na svaki uređaj koji je dizajniran tako da ljudima sa posebnim potrebama pomaže u obavljanju svakodnevnih poslova (na primer, invalidska kolica, mehaničke ruke i sl.) (2) Assistive Technology Inc. (ATI) je naziv kompanije koja se bavi razvojem hardverskih i softverskih rešenja za ljude sa posebnim potrebama. Sedište kompanije smešteno je u Bostonu, glavnom gradu države Massachusetts.

bogon – Izveden od žargonskog izraza “bogus” (sa značenjem “nepostojeći” ili “lažan”), termin bogon se u Internet terminologiji često koristi za označavanje lažnih IP adresa; ili, tačnije, za upotrebu neke adrese ili rutera koji nije propisno autorizovan od strane entiteta kojem je ta adresa, odnosno resurs, prvobitno dodeljen.

chip creep – ispadanje čipa – Termin koji se uglavnom odnosi na starije računare. Chip creep ukazuje na problem sa čipovima koji tokom vremena polako ispadaju iz svog ležišta na matičnoj ploči. Ovo ispadanje čipova se dešava usled termičkog širenja, to jest, usled njihovog skupljanja i širenja tokom uzastopnih zagrevanja i hlađenja računara. Mada je ispadanje čipova bilo najuobičajenije kod memorijskih modula starije generacije, ovaj problem se javljao i kod ostalih vrsta čipova koji su se ubacivali u ležišta (sockets) na matičnoj ploči. Radi otklanjanja ovog problema, korisnici starijih računara su često morali da otvaraju poklopce na kućištu kako bi “šetajući” čip ponovo vratili na mesto. Kod savremenih računara ovaj problem nije toliko izražen jer su njihovi čipovi uglavnom zalemljeni na odgovarajuća mesta ili su znatno bolje osigurani u svojim ležištima pomoću različitih poluga i osigurača.

Device Software Optimization – Softverska optimizacija uređaja – Device Software Optimization (DSO) je metodologija koja poslovnim kompanijama omogućava brže, pouzdanije i jeftinije pokretanje većeg broja softverskih aplikacija. DSO obuhvata razvojne procese čitavog preduzeća, a od njegovih prednosti najznačajnije su: standardizacija tehnologija, alata i procesa, mogućnost višekratne upotrebe (reuse) intelektualnog vlasništva, kao i širok ekosistem hardverskih i softverskih poslovnih partnera.

electronic shopping cart – elektronska potrošačka korpa – Vrsta alata (softver ili servis) koji se koristi u elektronskoj trgovini, a igra ulogu korisničkog interfejsa za kupovinu u online prodavnicama. On posetiocima nekog e-commerce web sajta omogućava da željene proizvode ili usluge ubacuje u virtualnu “potrošačku korpu”, koja tokom određenog, unapred definisanog, vremena pamti sve stavke koje su u nju ubačene. Pored toga, potrošačka korpa može biti snabdevena i nekim dodatnim opcijama, kao što su mogućnost promene boje i veličine, izbor količine naručenih proizvoda, kao i linkovi ka srodnim proizvodima. Kada kupac unese svoju adresu, elektronska “korpa” automatski zaračunava cenu poreza i troškove isporuke naručene robe. Ona takođe i trgovcu pruža važne informacije, koje su najčešće transparentne (nevidljive) sa stanovišta kupca, kao što je, na primer, prateći broj narudžbine ili takozvani “kolačić” (cookie) koji se automatski kreira na kupčevom računaru i u sebi sadrži određene informacije koje se mogu iskoristiti za statističku analizu prodaje.
....

povez: tvrdi, str: 410

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption