Ukupna cena:

OSNOVI TEORIJE FUNKCIONALNIH STILOVA - Radoje Simić, Jelena Jovanović

  • OSNOVI TEORIJE FUNKCIONALNIH STILOVA - Radoje Simić, Jelena Jovanović
7.71 EUR
8.10 USD
918.00 RSD

Ovaj artikal je trenutno rasprodat

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: OSNOVI TEORIJE FUNKCIONALNIH STILOVA - Radoje Simić, Jelena Jovanović

”Osnovi teorije funkcionalnih stilova” sadrže uvod o opštem opisu prirode i nastanka funkcionalnih varijanti jezika. Uzroci funkcionalne varijacije jezičke strukture su socijalne prirode, smatraju autori. Glavni razlog ove pojave je takozvano delenje rada. Ali ’teorija rada’ funkcionalno-stilističke disocijacije nije dovoljna kao osnova objašnjenja funkcionalnih stilova. ’Verbalizacija’ sadržaja ne sledi u jeziku neposredno već posredstvom procesa mišljenja. Tako se u govorne strukture ugrađuju duhovne vrednosti. Npr. neki naučni tekst ima veze sa istinom i znanjem, izvođenje radnje i radni diskurs sa merkantilnom stranom proizvoda rada i sa njihovom korisnošću, tj. sa profitom i interesom, politika i ideologija sa moći i vršenjem moći itd. Osim toga, u komunikaciji uopšte pored jezika upotrebljavaju se i nejezička sredstva (gestikulacija i mimika u svakodnevnom govoru, različiti rituali u ideološkoj sferi, znakovne i slikovne strukture u nauci itd.). Jezičke strukture se tome neverbalno prilagođavaju i tako nastaju strukturalne varijacije.

ćirilica, broširano, 272 str., 24 cm

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption