Domaća Knjižara
Ukupna cena:

ENCIKLOPEDIJA MATEMATIČKIH KONSTANTI - Duško Letić, Nenad Cakić i Branko Davidović

  • ENCIKLOPEDIJA MATEMATIČKIH KONSTANTI - Duško Letić, Nenad Cakić i Branko Davidović
11.68 EUR
12.26 USD
1,390.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: ENCIKLOPEDIJA MATEMATIČKIH KONSTANTI - Duško Letić, Nenad Cakić i Branko Davidović

Smatra se da su matematičari u 16. veku znali manje nego grčki matematičari u vreme Arhimeda. Danas, vode ove egzaktne discipline toliko su narasle da najbolji matematičari mogu znati samo 5% čitavog korpusa znanja iz ove nauke. Činjenica je da se svake godine objavljuje više stotina hiljada matematičkih teorema.

Kao posledica, u jednom malom segmentu sagledavanja tog horizonta, javljaju se mnoge matematičke konstante.

O konstantama
Kako su nastale. Istorija govori da su oduvek bile tu.

Vladaju svemirom, samo ih treba pronaći. Imaju kraljicu zvanu π.

Toliko je mistična kao za Egipćane bog Ra, ali moćnija od njega. Jer ona vlada Orionom. Katkada je veoma bliska, i oni koji je ne poznaju mogu je potpuno razumeti. A onda se udalji, duboko religiozna. Nalazi se svuda, samo presvučena u drugoj simbolici i kodovima i uvek predstavlja odnos obima i prečnika tajanstvenog kruga. To joj je dom.

Ali kako su se milenijumi ređali uselila se u ljudske domove preko raznih formula, te su joj ljudi pripisali božansku moć. Šalje nam pozdrave preko Arhimeda, kod koga je boravila u mislima. Nečujno se tog dana spustila do užarenog peska pokazavši odnos obima i prečnika kruga. Arhimed se zapita: Da li si ti 22/7? Ne, ja sam beskrajna i iracionalna i nećete me moći dokučiti do kraja. Sa Ojlerom sam šetala obalama Neve. No on je voleo kraljicu e.

Sada idem do Ramanudžana, jer sam samo njemu obećala božansku pesmu. Bila je namenjena Ojleru, ali on je našao drugu boginju. I, zapisivao ih je Indus u tajnosti, a onda je svetu podario predivne stihove.

Pesma Brame širila se van Indije. Izdao me je da su moji, ali ja nisam izdala njega. Ispratila sam ga poslednjim stihom. Kod ovih pustinjaka sam samo boravila da ih vidim i da me vide, ali tu sam na zemlji od kada je ona postala sfera.

U galaksiji sam od kada je on postao spiralan.

U svemiru sam od kada je on postao fraktalan.

U nukleusu sam od kada u njemu vladaju sile i geometrija.

U entropiji sam od Hokinga.

U singularitetu sam od njegovog početka.

Jedino mi je on ravan. Sa njim ću ostati kada sve bude u njemu. Ja nisam sama. Moji anđeli su mnogobrojni i niko ih nije dirao u inkviziciji. Nas je puno. Tako su se pojavili arhangeli: e, φ, γ, ζ, ... Uberite nas jer mi smo vaše, kao što su jagode njihovih polja, zauvek.

Broj strana: 363

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption