Ukupna cena:

DETINJSTVO I DRUGE PESME - Oskar Davičo

  • DETINJSTVO I DRUGE PESME - Oskar Davičo
5.74 EUR
6.02 USD
683.00 RSD

Ovaj artikal je trenutno rasprodat

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: DETINJSTVO I DRUGE PESME - Oskar Davičo

U tri odeljka ove knjige grupisane su pesme iz triju Davičovih zbirki: u prvom, pesme iz istoimenog izdanja, objavljenog 1938; u drugom, pesme iz Hane (1951); u trećem, pesme iz Višnje za zidom (1950). U prva dva odeljka pesme su razvrstane prema redosledu u zbirkama; u trećem odeljku one su raspoređene prema hronologiji navedenoj u sadržaju prvog izdanja Višnje za zidom. Neznatna razlika u datiranju tog izdanja i Hane ima takoreći samo bibliografski značaj: ona ne ostavlja mesta sumnji da Višnja za zidom zaključuje razmatrano razdoblje Davičovog stvaralaštva, onoga koje se javlja u periodici i zbirkama između 1937. i 1951.
Birajući pesme kojima će predstaviti ovo razdoblje, priređivač se isto toliko trudio da odbrani pravo na lični ukus koliko je nastojao da prikaže vodeće ideje i što čistije primere jedne dosledno razvijane i zaokružene poetike. U nekoliko slučajeva morala se prenebregnuti kompoziciona struktura većih celina. Deset poslednjih pesama prvog odeljka izdvojeno je iz takvih celina: tri iz ciklusa „Mladost”, po jedna iz ciklusa „Brodolom” i „Ljubav”, i pet iz ciklusa „Nemir”. One su uvrštene kao samostalni komadi i naslovljene prvim stihom ili njegovim početkom, u duhu rešenja kojima je i pesnik pribegavao kad je neke od njih pojedinačno objavljivao u periodici. Jedini preostali slučaj ove vrste nalazi se u trećem odeljku. Iz pesme „Adamilo” doneto je samo „Prvo veče” iz kojeg su izostavljene tri završne strofe, pa je otuda u podnaslovu ukazano da je reč o odlomku.

format: B5, strana: 113, povez: tvrd, ISBN: 86-7558-398-2

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption