null (4263)

null (1413)

null (172)

null (2020)

За тинејџере (447)

null (111)

null (424)

Primenjene nauke (72)

Ekonomija i marketing (120)

Све о рачунарима

Едукативни наслови (18)

Приче (190)

Poezija (114)

null (105)

null (155)

null (389)

Популарна наука (123)

Култура, уметност (169)

null (148)

null (159)

null (486)

Alternativna medicina (104)

Алтернативна учења (173)

Право (71)

null (238)

Filologija (84)

null

КРИЗА ЈЕ ГРУПНО ПУТОВАЊЕ Гојко Божовић


КРИЗА ЈЕ ГРУПНО ПУТОВАЊЕ - Гојко Божовић  
7.71 EUR / 9.64 US$ / 918.00 din
Количина
 
Књижевност као одбрана од стварног света.
Књижевност као сведочење, сведочење као књижевност.
Велики писци савремене светске књижевности (од Давида Гросмана до Клаудија Магриса, од Џона Ралстона Сола до Кристофера Хоупа, од Чарлса Симића до Ђерђа Конрада, од Карлоса Фуентеса до Драга Јанчара, од Андреја Битова до Нелофер Пазире, од Енрикеа Вила-Матаса до Алексеја Слаповског, од Ане Бландијане до Екбал Бараке, и других) сведоче и расправљају о најважнијим политичким, историјским, друштвеним и културним изазовима савременог тренутка.
На првом месту међу таквим изазовима јесте актуелна светска криза и њени узроци и последице. Али ови писци, говорећи о свом личном исксутву, о искуству својих земаља или о сасвим глобалним искуствима, показују да криза коју видимо као економску кризу има много дубље корене и да потреса саме темеље нашег света.
Текстови у овој књизи настајали су у последње три године и представљају непосредне одговоре на изазове кризе. Објављени у корицама једне књиге, ови текстови обликују узбудљиву целину у којој се склапа провокативна, разноврсна и луцидна слика света у драматичном преображају.
Књига Криза је групно путовање јесте критика савремене политике какву нисте читали.
- По свему судећи, у кризи је и сама криза. То је можда и кључни догађај нашег времена: не само финансијска и берзанска криза, праћена сломом неколико важних глобализованих система, већ, пре свега, видљиво осипање смисла у многим пословима и активностима, интензивно осећање кризе после којег је нужно да уследи ново осмишљавање укупне јавне сцене. Данас нас не уједињују велике идеје него логика крупног капитала. Идеологије – у једнакој мери и леве и десне – повукле су се пред интересом, док интерес више нема никакве функционалне везе с добром, поготову не с јавним добром. Готово је немогуће дефинисати вредности које би биле саморазумљиве и прихваћене као неспорне. Када је све спорно, онда суштинско питање више није како осмислити властити свет или барем како осмислити себе у властитом и задатом свету, већ како потрошени смисао конвертовати у ситна потрошачка добра од којих нема користи ни онај ко је успео да себи приушти таква добра. Књижевност је антрополошка потреба у једнакој мери као што је то и додир или потреба за људским гласом. Тај глас који нам говори казујући неку причу и одржавајући будном нашу пажњу да ту причу примимо, разумемо и пренесемо даље, то је књижевност у чистом стању, то је њена магијска интервенција у свакодневици кризе која се без тога, без додира, без гласа, без приче, никако не би поднела – каже у предговору Гојко Божовић, приееђивач књиге Криза је групно путовање.


Формат:14x21
Број страна:172
Повез:Тврди


Писац / Аутор: Гојко Божовић

Артикал још није оцењен
Пошаљите Ваш коментар / Оцените овај артикал
null
Страница 1 од 59 > >>
ДЕОБЕ - Добрица Ћосић
ДЕОБЕ - Добрица Ћосић

16.79 EUR / 20.99 US$ / 1999.00 din
МУНДО ЛИБРЕ - Марко Крстић
МУНДО ЛИБРЕ - Марко Крстић

4.96 EUR / 6.19 US$ / 590.00 din
БИБЛИЈА - Ненад Рацковић
БИБЛИЈА - Ненад Рацковић

5.87 EUR / 7.34 US$ / 699.00 din
КОМО - Срђан Ваљаревић
КОМО - Срђан Ваљаревић

5.87 EUR / 7.34 US$ / 699.00 din
Страница 1 од 59 > >>