null (4334)

null (1448)

null (172)

null (2038)

За тинејџере (450)

null (116)

null (439)

Primenjene nauke (73)

Ekonomija i marketing (121)

Све о рачунарима

Едукативни наслови (25)

Приче (192)

Poezija (119)

null (107)

null (157)

null (395)

Популарна наука (128)

Култура, уметност (170)

null (149)

null (159)

null (497)

Alternativna medicina (104)

Алтернативна учења (173)

Право (71)

null (240)

Filologija (83)

null

2 = 1 ЗБОГ ТОГА ПОСТОЈИ ПОЈАМ СВЕ Цветко Лаиновић


2 = 1 ЗБОГ ТОГА ПОСТОЈИ ПОЈАМ СВЕ - Цветко Лаиновић  
3.63 EUR / 4.54 US$ / 432.00 din
Количина
 
Чудесни Лаиновић

Чуднијег човека од Цветка Лаиновића скоро да нисам упознао. Долазио је првих састанака, у Београђанци на Студиу Б, и правио цртеже разним академицима Пасуљџијске академије наука (ПАНУ). Сећам се једног дана, у ресторану на Студију Б, цртао је моју маленкост. Миран и сталожен, обухватао ме је са разних страна, облизивао се језиком. уз молитву: Боже ми помози! Таквог човека до тада нисам упознао.

Цветко је био филозоф, који је изговарао афоризме у виду пословица. Код њега је збиља 2=1. Како и зашто, упознаћете после читања његових необичних и занимљивих пословица. Он тражи да се маскира постојање. Није за то да се јавно (доброта) показује анђела.

Лаиновић је афоризме писао тако што је у "неодређеном времену одређивао замену за тишину". Он је афоризме производио у набрајачком темпу, недефинисано и неодређено. Он не ставља ниједан афоризам у активно стање, већ у набрајање: Заобићи сваку врсту времена. Не би он да постану било какав учесник у времену. Он би радије, да само буде посматрач, да стање света не буде ничим поремећено.

Вратимо се мало у прошлост. Термин афоризам је у свету познат по збирци кратких медицинских савета под насловом Афоризми знаменитог грчког лекара Хипократа, који је био Сократов савременик. Тако је антички лекар Гален који је иначе био опчињен Хипократовим афоризмима, примећивао да "у малом тексту лежи велика снага". Лаиновић као да избегава директно гледање у свет, тачније хоће да се сакрије, а нарочито да се сачува и да не пређе у сатиричну слику, да не почне да исмејава свет.

Лаиновића све време као да гледамо на послу како прави слику и чува се да не отвори какав пролаз, какав непожељан улаз у ту слику. Може се рећи да се Лаиновић нарочито чува да не зађе и не отвори причу у свету политике. Он зна да је тај језик загађен, исувише укачкан. Зато је његов свет толико уздржан и изгледа као набрајање и само набрајање. Као што су његови цртежи одраз праве чистоте, уметник се труди да остане у природи која представља крај. Вјеровати да тачкице стварају вријеме. Допустити случају да нам напакости. Сликарово проматрање света је издаље, овлаш и ненаметљиво. Цветково набрајање значи појачати своју невиност. Афористичар је према појмовима веома нежан. Сви афоризми Лаиновићеви почињу неодређеним глаголом. И то се све ређа у велики низ естетике. Нарочито се Лаиновић чува, као што рекосмо, да му афоризми не пређу у политички текст. Да би на једном месту узвикнуо: Збивања претварати у линије! Својим делом оправдати свој изглед. Стварање замишљати као преборајвање жртава.

Чин сликања Лаиновић доживљава као стварање догађаја. Проучио је метафизику постојања и закључио да својим делом (можеш) оправдати свој изглед.

Цветко себе штимује, осећа се бити свој властити продужетак. Он је у савезу који вјерује да умјетност ствара вријеме.

Сећам се какву сам доживео радост када сам први пут читао Лаиновићеве афоризме. Такву радост предвиђам и за Цветкове читаоце.

Радослав Братић


писмо: Ћирилица
страна: 90
формат: 20 цм


Писац / Аутор: Цветко Лаиновић

Артикал још није оцењен
Пошаљите Ваш коментар / Оцените овај артикал
null
Страница 1 од 61 > >>
ДЕОБЕ - Добрица Ћосић
ДЕОБЕ - Добрица Ћосић

16.79 EUR / 20.15 US$ / 1999.00 din
СЛУЖБА - Горан Живаљевић
СЛУЖБА - Горан Живаљевић

5.92 EUR / 7.10 US$ / 699.00 din
ОДАБРАНА ДЕЛА - П.П. Његош
ОДАБРАНА ДЕЛА - П.П. Његош

9.31 EUR / 11.64 US$ / 1099.00 din
И ДРУГЕ ПРИЧЕ - Момо Капор
И ДРУГЕ ПРИЧЕ - Момо Капор

7.62 EUR / 9.52 US$ / 899.00 din
ОСИЊЕ ГНЕЗДО - Влада Арсић
ОСИЊЕ ГНЕЗДО - Влада Арсић

7.62 EUR / 9.52 US$ / 899.00 din
Страница 1 од 61 > >>