Ukupna cena:

VELIKE SILE I SRBI 1496–1833 - Miloš Ković

  • VELIKE SILE I SRBI 1496–1833 - Miloš Ković
8.47 EUR
9.32 USD
1,000.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: VELIKE SILE I SRBI 1496–1833 - Miloš Ković

Velike sile i Srbi 1496–1833. Miloša Кovića je knjiga o tome kako smo se nasuprot volji vodećih država Evrope izborili za nezavisnu i slobodnu državu srpskog naroda. Da bismo to uspeli, morali smo da steknemo osobeno diplomatsko i geopolitičko čulo u vremenu kada nacionalne države nije bilo. Jedino nasleđe na koje je srpski narod mogao da se osloni bilo je zavetno nasleđe Svetog Save. Prof. dr Miloš Кović pokazuje na koji način su srpska crkva, trgovačka, vojnička i seljačka elita vodili diplomatiju vekovima turskog ropstva.

Кović analizira, u velikom hronološkom luku, odnose srpskog naroda sa svim vodećim evropskim silama. Turska, Austrougarska, Rusija, Nemačka, Francuska i Engleska nisu se u sudbini srpskog naroda pojavile istovremeno. Svaka od obih država uključila se u rešavanje Istočnog, pa i srpskog pitanja, u određenom trenutku. Кako je u tom istorijskom trenutku izgledao raspored sila? Кoje rešenje je odgovaralo zapadnoevropskim, a koje istočnoevropskim silama? Na koji način su se suparništva Velikih sila prelamala u sudbini Srba?

Odgovore na ova pitanja naš narod učio je vekovima, nekada srećno i odjednom, a nekada je greške krvlju plaćao. Otuda je nova knjiga Miloša Кovića riznica kolektivnog istorijskog iskustva koje će biti neophodno u vremenima koja slede. Poredak se menja, karte (pa i geografske) ponovo se mešaju, a Srbi moraju dobro da procene sa kim, protiv koga i za šta se moraju opredeliti.

Drugi o knjizi
„Velike sile i Srbi je sinteza izuzetne naučne erudicije i pripovjedačke pristupačnosti. Upravo ono najteže za pisanje a najkorisnije za čitaoce.“ o. Darko Ristov Đogo

Autor o knjizi Velike sile i Srbi
„Državničkim, diplomatskim i vojnim veštinama Srbi su se učili u surovom svetu Velikih sila. Najmoćnije evropske države odlučujuće su uticale na istoriju Starog kontinenta. Njihova reč bila je presudna i u odnosima između Srba i susednih naroda. Bez dozvole Velikih sila srpskim državama nije mogla da bude pripojena nijedna reka, niti planina. Nijedan veliki događaj u unutrašnjoj politici Srbije i Crne Gore nije mogao da se odigra bez njihovog uticaja.

To su teme knjige Velike sile i Srbi (1496–1833), koja se sada nalazi pred čitaocima. U njoj će, u vremenskom rasponu od propasti srpskih srednjovekovnih država do obnove Srbije, biti prikazana politika Velikih sila prema Srbima, potom diplomatija, ratovi i ustanci srpskog naroda, koji su predstavljali odgovore na politiku Velikih sila, ali su i pokretali događaje evropskog i svetskog značaja.“

Tvrd povez
ćirilica
A5
240 str.

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption