Ukupna cena:

PORODIČNA KNJIGA - Pero Višnjić

  • PORODIČNA KNJIGA - Pero Višnjić
13.23 EUR
13.89 USD
1,575.00 RSD

Ovaj artikal je trenutno rasprodat

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Polja označena sa * se obavezno moraju popuniti

*
*
*
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: PORODIČNA KNJIGA - Pero Višnjić

Ova knjiga je posvećena porodici i čuvanju srpske tradicije. U njoj su: sažeta istorija Srba, srpski običaji i najdetaljniji pregled podataka o srpskim manastirima. Poseban deo, što ovu knjigu čini jedinstvenom, je prostor ostavljen porodici da sama upisuje svoju istoriju, uz uputstva koja u tome mogu pomoći.

ISTORIJA
U najsažetijem obimu dat je pregled najznačajnijih istorijskih događaja na prostorima na kojima su Srbi živeli od doseljavanja na Balkan do današnjih dana. Uz kratak opis prelomnih i sudbonosnih događaja, kojih je istorija Srba puna, dati su i podaci o svim srpskim dinastijama. Napisano je ono što bi trebali znati o svojoj prošlosti.

MANASTIRI
Manastiri Srpske pravoslavne crkve su najveće duhovno i kulturno-istorijsko nasleđe Srba. Ima ih gde god su Srbi živeli i gde sada žive. Većina potiče iz perioda od 12 do 17 veka, a mnogi su obnovljeni u nekoliko poslednjih decenija.
Bili su prve bolnice, prve škole i prve štamparije u Srba. Manastirski i crkveni arhivi čuvaju građu od neprocenjivog značaja, a u njihovim riznicama su dela, takođe neprocenjive vrednosti. Mnogi manastiri su pod zaštitom Uneska.
U ovoj knjizi dati su podaci o 382 srpska manstira –- kada su građeni, ko je ktitor, kome su posvećeni, kratak istorijat i što je posebno važno podaci o tome gde se nalaze.
Posebna vrednost su i fotografije 330 manastira U Srbiji sa Kosovom i Metohijom, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj, snimljene 2009. i 2010. godine.

OBIČAJI
Srbi pridaju posebnu pažnju svojim običajima. Gde god su išli ili se selili sa sobom su, pored krsne slave i ikone, nosili i svoje običaje. Neki su vezani za uže područje, čak i za jedno selo, a neki za ceo narod.
Vekovnim trajanjem mnogi običaji su osvećeni u Srpskoj pravoslavnoc crkvi i uglavnom su vezani za određene praznike. U knjizi je dato crkveno tumačenje opšte prihvaćenih običaja.

PORODIČNA ISTORIJA
U srpskoj kulturi značajno mesto zauzima čuvanje porodične tradicije. Oni koji imaju sačuvane podatke o svojim precima i istoriji porodice to smatraju posebnom vrednošću. Naravno da to i jeste, jer privilegija je uzeti knjigu sa police i krenuti u prošlost svoje porodice.
Srbi su možda jedini narod koji ima nazive za šesnaest prošlih generacija (neki navode i više) što svakako govori o poštovanju predaka i tradicije.
U ovoj knjizi je ostavljen prostor za porodičnu istoriju, porodično stablo, za kumove i prijatlje porodice i poruku poromcima.
Vreme je da se zapiše sve što se zna o porodici i ostavi vredan poklon potomcima. Ono što nije napisano brzo se zaboravi.

Format : 17.5 x 24.5 cm
Strana: 352
Kolor: 176
Tvrd povez, pakovano u kutiju

Prosečna ocena (10) 10

05-apr-2013 19:59:37
SERBIA
Ocena 10
Uz pomoc jednog divnog neobicnog decaka Dusana koji je obilazio nasu ulicu u Apatinu,saznala sam za ovu knjigu koju kad steknem uslove cu svakako poruciti.Veliki pozdrav,hvala sto postojite! :)
02-mar-2011 13:21:11
SERBIA
Ocena 10
Knjiga je odlicna!
16-feb-2011 17:21:30
SERBIA
Ocena 10
Sjajna knjiga i sjajna ideja. Toplo preporucujem svima jer ova knjiga je nacin da se sacuva porodicna tradicija i predstavlja prozor generacijama koje dolaze u zivot i misli njihovih predaka.

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption