Domaća Knjižara
Ukupna cena:

MI6: ISTORIJA TAJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE 1909‐1949 - Kit Džefri

  • MI6: ISTORIJA TAJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE 1909‐1949 - Kit Džefri
27.72 EUR
29.11 USD
3,300.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: MI6: ISTORIJA TAJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE 1909‐1949 - Kit Džefri

Svi oni koji su zainteresovani za istoriju, posebno period između, ali i tokom dva svetska rata, kao i svi oni kojima je strast proučavanje međunarodnih odnosa, kako onih koji su se odvijali u javnoj sferi tako i onih ne tako vidljivih, pronaći će pravo blago u ovoj knjizi koja pomera granice. Istorija verovatno najpoznatije tajne službe na svetu, MI6, jasno će pokazati zašto je važno da služba bude politički nezavisna.

Profesor Kit Džefri je prvi istoričar koji je dobio slobodan pristup arhivama britanske službe, tako da ćete iz ove knjige saznati da li je MI6 bio umešan u ubistvo Raspućina 1916. godine, da li je operacija "Embarrass" bila sramota za službu i u kojoj zemlji je Tito tražio azil 1948. godine.

Na predlog mog prethodnika Džona Skarleta (John Scarlett) SIS je odlučio da, uoči naše stogodišnjice, odobri pisanje nezavisne i stručne knjige o prvih četrdeset godina istorije Službe. Cilj je bio da se što široj publici, a bez štete po nacionalnu bezbednost, omogući uvid u SIS, tako što bi bio objašnjen naš nastanak, kao i uloga u ovom surovom vremenu. Ovo je prvi put da smo nekom naučniku izvan Službe dozvolili tako širok pristup našim arhivama. Ministar spoljnih poslova je odobrio taj plan.
Zašto smo se usredsredili na period 1909 – 1949.? Prvo, zato što tih prvih četrdeset godina pokriva vreme velike zabrinutosti za sudbinu Ujedinjenog Kraljevstva. Drugo, 1949. godina predstavlja prekretnicu u našem profesionalnom radu zbog okretanja ka ciljevima, metama i tehnikama Hladnog rata. Treće i najvažnije, detalji naše istorije posle 1949. su još uvek previše osetljivi da bi postali javni. Profesor Džefri je imao slobodu da ispriča kompletnu priču do 1949. i da javnosti predstavi preciznu sliku doprinosa obaveštajnog rada ključnom periodu istorije dvadesetog veka. Tokom tog vremena, SIS se od male, evropski fokusirane organizacije, razvio u globalnu profesionalnu Službu, spremnu da igra važnu ulogu tokom Hladnog rata.
U nekim trenucima je bilo i bolno omogućiti autoru neophodnu otvorenost kako bi u potpunosti ispričao našu istoriju. Vrlo ozbiljno shvatamo obavezu zaštite naših agenata, osoblja i svih koji su nam pomagali. Naša politika neobjavljivanja samih dosijea, za razliku od informacija izvučenih iz arhiva, nije se promenila. Objašnjenje takve politike sledi.
Profesor Džefri je imao neograničen pristup arhivi Službe koja se odnosi na period o kojem piše. I on je, kao iskusni naučnik, napravio sopstvenu nezavisnu procenu. Radeći tako, dao je detaljan opis izazova, uspeha i poraza s kojima su se, u naših prvih četrdeset godina, suočavale Služba i njeno rukovodstvo.
Istorija profesora Džefrija iznad svega odslikava sve one ljude, i muškarce i žene, koji su napornim radom, posvećenošću, pokazanim karakterom i hrabrošću pomogli da se, Služba osnuje i oblikuje u tim teškim i zahtevnim početnim godinama. I sada sam, svakodnevno, svedok tih kvaliteta kod osoblja SIS, koje se i dalje suočava s opasnostima u udaljenim mestima kako bi zaštitili Ujedinjeno Kraljevstvo i promovisali naše nacionalne interese. Znam da bi i moji prethodnici delili moj ponosni na sve one koji danas rade u Službi.
Zahvalan sam Kitu Džefriju što je prihvatio posao pisanja naše istorije, kao i Kraljevskom univerzitetu u Belfastu koji ga je oslobodio drugih obaveza. Ovo je fascinantno štivo i zato vam ga preporučujem.
Džon Sojers (John Sawers),
šef Tajne obaveštajne službe

broj strana: 765
pismo: latinica
format: 25 cm
povez: tvrd

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption