Domaća Knjižara
Ukupna cena:

KARAĐORĐEV POOČIM, KAPETAN RADIČ PETROVIĆ - Joksić Nović Otočanin

  • KARAĐORĐEV POOČIM, KAPETAN RADIČ PETROVIĆ - Joksić Nović Otočanin
4.59 EUR
5.05 USD
546.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: KARAĐORĐEV POOČIM, KAPETAN RADIČ PETROVIĆ - Joksić Nović Otočanin

Radič Petrović, junak ove romantične istorijske pripovesti iz vremena Prvog srpskog ustanka, ostao je u srpskoj istoriji upamćen po svom prvom činu - kapetana, kao Kapetan Radič, iako je u vreme ustanka bio među prvim vojvodama, kao što je i vojvoda Veljko Petrović u narodu ostao upamćen kao Hajduk Veljko.
Zna se da je Radič Petrović rođen u selu Siokovcu u Levču, ali da se otuda, zbog turske omraze, preselio u selo Ostružnicu na Savi.
Kapetan Radič Petrović je izgleda dobro i ranije poznavao Karađorđa, i voleo kao svog sina. Zarobljeni i osuđeni Karađorđe je Bogom poočimio Radiča da mu spase glavu. Kapetan Radič Petrovič se do kraja založio za Karađorđa, izmolivši ga od Mihaljevića dok su trojica Karađorđevih hajduka tu odmah obešena, a dvojica poslata u Baju u zatočenje.
Kod kapetana Radiča Karađorđe se pokazao i veštim ratnikom, koji zna i zapovedati ljudima, pa je brzo stekao i austrijski čin stražmeštera.

format: 20x14, strana: 125, povez: tvrd

Prosečna ocena (10) 10

17-mar-2008 23:19:03
SWEDEN
Ocena 10
ako neko zna nesto vise o potomstvu radica i da li je bio u srodstvu sa milojem petrovicem trnavcem nek se javi

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption