Domaća Knjižara
Ukupna cena:

ESTETIKA I PROGRES - Sreten Petrović

  • ESTETIKA I PROGRES - Sreten Petrović
10.17 EUR
10.17 USD
1,200.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: ESTETIKA I PROGRES - Sreten Petrović
Importer: Dereta
Country of origin: SERBIA

Trajnost vrednosti umetničkog dela


Sreten Petrović, jedan od vodećih jugoslovenskih i srpskih estetičara i filosofa kulture, ne posustaje u odbrani autonomije i vrednosti (estetske) umetnosti – sa stanovišta svoje ontologije stvaralačkoga čina i metaestetike kao kritičke estetike.

U tome nastojanju, napisao je, između ostalog, i svojevrsnu trilogiju o stanju savremene umetnosti i estetike. Prva studija iz troknjižja, Estetika u doba antiumetnosti, pojavila se 2016. godine; druga, Estetika i doživljaj: ljubitelju umetnosti i lepote 2019. godine; a sada je pred posvećenim, estetskome, umetnosti i estetici naklonjenim čitaocima i studija Estetika i progres: trajnost vrednosti umetničkog dela (čiji je rukopis završen 2021). Sve tri – u izdanju Derete.

Pred sobom imamo studiju kojom se zaokružuje veliki Petrovićev projekt odbrane estetskoga i umetnosti od antiumetničkih teorija i odgovarajućih antiumetničkih praksi. U njoj su analizirane pomenute teorije; njihovome progresističkom istorizmu, koji se neopravdano proteže na sferu umetnosti, polemički su suprotstavljeni gledište kritičke estetike i kriterijum trajnosti dela; najzad, uz čitav niz direktnih osporavanja vrednosti, pa i persifliranja pojedinih preduzeća savremene umetnosti, izvršena je i jedna geo-kulturalna analiza regionalne geneze i difuzije ovih estetika i umetničkih praksi.

Ogromno je estetičko i estetsko iskustvo u temeljima ove Petrovićeve studije, kao i čitavoga višeknjižja, a krase je i neskriveni umetnički senzibilitet, obelodanjene estetske preferencije i potpuna kritička i polemička otvorenost. Nema estetičkih tabu-tema za našega autora. Ne znamo koja je Petrovićeva knjiga najznačajnija u njegovoj estetičkoj produkciji, ali je sigurno da će ova, sa svojim dvema tematskim prethodnicama, imati važno mesto u srpskoj estetici, pa i u našoj široj estetičkoj i opštoj kulturi.

br. str.: 306
povez: broš
Format: 140x205mm
Pismo: latinica

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption