Ukupna cena:

MANITI VOZ U ZLATNOM KRSTU - Radivoje Bojičić

  • MANITI VOZ U ZLATNOM KRSTU - Radivoje Bojičić
4.80 EUR
5.05 USD
572.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Polja označena sa * se obavezno moraju popuniti

*
*
*
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: MANITI VOZ U ZLATNOM KRSTU - Radivoje Bojičić

NOVI ROMAN RADIVOJA BOJIČIĆA DUHOVITO I SENTIMENTALNO VODI KROZ ISTORIJU BEOGRADA, KADA JE FILMSKA UMETNOST ZAKORAČILA U NAŠ GRAD...

Braća Limijer u beogradskoj kafani...

Maniti voz u Zlatnom krstu iliti "stenogram od 30.218 reči" (koje beleži "narator" Žarko Ilić) uzbudljiva je pri­ča o događajima s kraja XIX veka kada bivši kralj Milan Obrenović odluči da 1895. godine iz Pariza pošalje u Beograd prvi kinematograf, izum lionske braće Limijer i njihovog oca Antoana. I to nigde drugde nego u kafanu "Dardaneli", uz opravdanje: "Ako su tako nešto uradili u Gradu svetlosti, zašto to ne bi bilo urađeno i u gradu na ušću dveju reka ispod Avale?" Čitav život odvijao se u kafanama, gde se pogađa, zaj­mi, tuče, psuje i grdi, sklapaju brakovi, vodi politika, ras­kidaju prijateljstva... Kod "Dardanela" je sedeo razuzdani i boemski, a "Kod zlatnog krsta" uštogljeni Beograd.

Volšebnim obrtom, projekcija filma će se ipak održati u kafani "Kod zlatnog krsta", što će doneti mnoge duhovite ali i dramatične situacije... među kojima i samo rušenje kafane "Dardaneli"... Ovim činom, po rečima nara­tora, ceo jedan vek pretvorio se u gomilu cigala, drveta, mal­tera i prašine.

Da smo mi Srbi neimari kad se nešto ruši, videlo se i po "Dardanelima". Rušenje je jedini posao koji do temelja ura­dimo. Pali su "Dardaneli", a mi se zaklinjasmo na njihovim ru­ševinama da ovo mesto nikada nećemo zaboraviti...

Format: 14x21cm
Povez: broširan
Pismo: latinica
Br. strana: 162

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption