Ukupna cena:

IZGUBLJENI - Mladen Stanković

  • IZGUBLJENI - Mladen Stanković
2.77 EUR
2.91 USD
330.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: IZGUBLJENI - Mladen Stanković

Misaona poema u hrišćanskom smislu simboličnog naslova Izgubljeni Mladena Stankovića, posvećena "narodu romskom iz zemlje koje nema" što ukazuje njen podnaslov, ostvarena je u plemenitom, izrazito humanom cilju da ukaže na vekovne seobe "kolona tamnoputih ljudi", koji su "pognutih glava zamišljenih" nad tužnom svojom sudbinom, "išli istim putem kao i pradedovi".

Međutim, istinoljubivi pesnik Mladen Stanković u svojoj velikoj refleksivnoj poemi, preko njenih glavnih ličnosti na čelu sa Denom "punog Duha svetoga i mudrosti stečene", one životne i plodonosne moći po izgubljeni narod Roma, preko poruka hrišćanskog Boga i njegovog sina, bori se protiv tame izražene mržnjom za svetlost blagosti i ljubavi:

"Držite se zakona Božijih
i pevajte pesme u slavu njegovu
i blagost Njegovu imaćete
i crkva vaša neba će se dotaći."

Nadahnuta verom u istinu i pravdu, a osuđujući đavolje nevernike spremne da nanesu svako zlo i grehove, humana, pravdoljubiva poema Mladena Stankovića ostvarena u slobodnom stihu, iznikla je pravo iz srca i duše pesnikove, nadahnuta narodnim legendama, bajkovitim predanjima i burnom istorijom povodom vekovnih seoba "tamnoputih". I to počev od prapostojbine Indije, širom Zemljine kugle "bez kuće i kućišta, bez zemlje i svratišta, bez podanika i gospodara", da bi pisac svoj ugroženi narod preko omiljenog lika Dena u kome "beše Duh sveti i sa njim mudrost Božija", pozvao na buđenje založivši se da nestane putem pomirenja i oproštaja svako zlo i mržnja. U stvari, značajni pesnik svog naroda romskog, koji u našoj zemlji ima zakonski regulisani status nacionalne manjine da bi kao takav bio punopravan i poštovan, u svojoj istorijskoj poemi Izgubljeni na simbolično-alegorijski način na temu daleke prošlosti i savremenosti verno iskazuje njihovu narav i strast, i volju za životni opstanak vezan za tradiciju i hrišćansku veru.

Kao što je poznato, rimski elegičar Propercije ističe da mu "stihove diktira stradanje" – što isto važi i za savremenog romskog poetu Mladena Stankovića koji u poemi Izgubljeni uspešno spaja moderna istorijska istraživanja sa drevnim klasičnim zahtevima pri čemu postiže izuzetnu refleksivnost i erudiciju, posebno izraženu snažnim poetskim izrazom.

Obim 75 strana
Format A5

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption