null (4263)

null (1413)

null (172)

null (2020)

За тинејџере (447)

null (111)

null (424)

Primenjene nauke (72)

Ekonomija i marketing (120)

Све о рачунарима

Едукативни наслови (18)

Приче (190)

Poezija (114)

null (105)

null (155)

null (389)

Популарна наука (123)

Култура, уметност (169)

null (148)

null (159)

null (486)

Alternativna medicina (104)

Алтернативна учења (173)

Право (71)

null (238)

Filologija (84)

null

ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА Коста Димитријевић


ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА - Коста Димитријевић  
6.47 EUR / 8.09 US$ / 770.00 din
Количина
 
Ратна хроника Пробој Солунског фронта, остварена казивањем јунака чувеног Јаковљевићевог романа-епопеје Српска трилогија, узбудљиво је сведочанство о борби, страдању и херојству наше војске и народа у Првом светском рату.

Бележећи успомене са Солунског фронта јунака Српске трилогије професора Драгослава П. Ђорђевића и пуковника Светислава Крејаковића и правећи избор из необјављеног обимног дневника др Синише Ђаје, схватио сам колико је Јаковљевић, у време када је по њиховим казивањима писао нека поглавља свог романа, био задовољан тиме што је са правог извора долазио до драгоценог материјала. То ми је једном приликом и сам Стеван Јаковљевић потврдио: „У Српској трилогији нема измишљених личности и догађаја, описани су сви моји ратни другови са којима сам делио добро и зло па сам зато да им се одужим, задржао у роману и њихова права имена. Можда ћете их и ви, сутра гдегод срести?“ Тада, нисам ни помишљао на ту могућност, која ми се указала 1968. године, када сам по задатку Ђорђа Раданковића, главног уредника НИН -а, поводом прославе солунске офанзиве, дошао у везу са дотле запостављеним јунацима Српске трилогије. Међутим, за разлику од Јаковљевића, који је ограничен захтевима развојне радње у роману, своје јунаке приказивао само у извесним ратним ситуацијама, у ратној хроници Пробој Солунског фронта захватио сам их на много ширем плану, дајући их у скоро свим важнијим ратним окршајима.

Овом приликом вредно је истаћи да ова књига посвећена пробоју Солунског фронта, између осталих нових, драгоцених историјских осветљења, која нису унета у познати Јаковљевићев роман, на основу драгоценог исказа пуковника Светислава Крејаковића даје важан допринос у коначном расветљењу битног питања: „Ко је прави освајач Кајмакчалана?“ У овом делу унета су и драматична поглавља о величини жртвовања и пословичној племенитости српских војника према побеђеном непријатељу. Такође, верно је приказана и херојска погибија прослављеног војводе Вука (Војина Поповића) на Груништу.

Од прве до последње странице испуњена непосредним исповестима скромних јунака Српске трилогије, сматрам да овом књигом наша историја добија – значајан и веран докуменат о пробоју Солунског фронта, литература – низ изванредних родољубивих сведочанстава о томе како се бори за отаџбину, а теорија књижевности – вредно пажње дело о Јаковљевићевом стваралачком поступку. Ако још додамо да је током ранијих деценија роман Српска трилогија био обавезан део народне и школске лектире, уверен сам да ће занимљива ратна хроника Пробој Солунског фронта наћи свој пут до срца читалаца.
Коста Димитријевић


повез: броширан
број страна: 189
формат: 21 цм
писмо: ћирилица


Писац / Аутор: Коста Димитријевић

Артикал још није оцењен
Пошаљите Ваш коментар / Оцените овај артикал
null
Страница 1 од 59 > >>
ДЕОБЕ - Добрица Ћосић
ДЕОБЕ - Добрица Ћосић

16.79 EUR / 20.99 US$ / 1999.00 din
МУНДО ЛИБРЕ - Марко Крстић
МУНДО ЛИБРЕ - Марко Крстић

4.96 EUR / 6.19 US$ / 590.00 din
БИБЛИЈА - Ненад Рацковић
БИБЛИЈА - Ненад Рацковић

5.87 EUR / 7.34 US$ / 699.00 din
КОМО - Срђан Ваљаревић
КОМО - Срђан Ваљаревић

5.87 EUR / 7.34 US$ / 699.00 din
Страница 1 од 59 > >>