null (4297)

null (1429)

null (172)

null (2023)

За тинејџере (450)

null (111)

null (428)

Primenjene nauke (72)

Ekonomija i marketing (120)

Све о рачунарима

Едукативни наслови (19)

Приче (190)

Poezija (116)

null (105)

null (155)

null (390)

Популарна наука (124)

Култура, уметност (170)

null (148)

null (159)

null (489)

Alternativna medicina (104)

Алтернативна учења (173)

Право (71)

null (238)

Filologija (83)

null

ЈЕЗУИТСКИ РЕД: ОРГАНИЗАЦИЈА И РАД Драги Маликовић


ЈЕЗУИТСКИ РЕД: ОРГАНИЗАЦИЈА И РАД - Драги Маликовић  
5.08 EUR / 6.35 US$ / 605.00 din
Овај артикал је тренутно распродат
У савременом научном свету све се већа пажња, очигледно, поклања темама и проблемима који су општег карактера. Таква истраживања најчешће циљају неке конкретне истраживачке проблеме или питања, али се притом не заборављају ни крупни научни задатци. Такви подухвати су углавном професионалне природе, а како се налазимо у епохалном времену истраживања, такве врсте научних прилога не заборављају ни своју функционалну страну, и усмерени су ка томе да буду од практичне користи савременој стварности и животу. На тај су начин до сада обрађени и изанализирани готово сви историјски проблеми и питања, а последња истраживања истих су најчешће само научна дотеривања и допуњавања већ постојећих сазнања.
Историјска наука је и о проблему реформације из 1517. године до данас изнела све оно најрелевантније. То важи и за питање контрареформације, односно за проблем Језуитског реда, чије је оснивање, организацију и рад световна а посебно црквена историјограхија на Западу обрадила из готово свих углова. То важи и за историјографију са територије данашњих Словеније и Хрватске, чија је католичка црква овим питањима поклањала (а и данас то ревносно чини) довољно пажње. Из такве активности произашли су многи мањи или већи научни прилози, како о утицају реформације на тамошњу католичку стварност, тако и о улози језуита у тим догађаима.
Из нама непознатих разлога горе поменути проблеми нису имали, нита данас имају адекватан третман у историографији или теолошкој науци, па ни у школском систему свих нивоа данашње Србије и православног света. Питањем одјека реформације и деловањем Језуитског реда уопште, а посебно на источно хришћанску цркву бавио се (или се данас бави) мали број научних радника или знатижељника. Реформација Мартина Лутера отворила је један велики проблем савремене науке, а Језуитски ред је и данас моћна верска, просветна и политичка организација, па је одсуство ових питања у нашој савременој науци данас у толико чудније.
Бољи познаваоци ове проблематике одмах ће приметити, да све горе изнето првенствено важи за питање Језуитског реда, чија организација и рад у савременим условима нису, како смо већ истакли, на тлу Србије довољно научно третирани. О деловању те организације католичке цркве, која је исту спасила од несумљиве пропасти, и која и данас представља њен моћни начин рада, мало зна и интелектуална јавност Србије, колико и млади стручњаци или студенти друштвено-хуманистичких наука.
Српска православна црква је, истина, у листу „Весник српске цркве“, књ. XXXИВ, још 1929. године, објавила превод рада руског аутора А. Колесникова под насловом „Улога језуитског реда у контрареформацији“, док је у Београду 1987. године штампан превод дела оснивача Језуитског реда и његовог првог генерала Игнасија Лојоле „Начела језуита“.
И Издавачка књижница Зорана Стојановића из Сремских Карловаца је у Новом Саду, са штампаријом Јесенски Турк из Загреба, али тек 2002. године објавила два тома превода књиге француског аутора Емила Ж. Леноара, под насловом: „Општа Историја Протенстанизма“. Значај ове обимне студије најбоље објашњава сам аутор у уводном делу, речима да „Више од трећине свих хришћана чине протестанти“, и да „Већина припадника великих нација које стоје на челу међународне заједнице, Енглеске и њеног Комонвелта, те Сједињених Држава, јесу протестанти“.
Много раније (1911) хрватски црквени историчар Да­вор Трстењак, је штампао своје значајно дело под називом „Језуити“, а исто у Загребу његов колега Г. Бартовеле, је 1939. године објавио свој научни прилог под насловом „Исусовци“.
Све ове прилоге или научне монографије засенило је двотомно дело хрватског црквеног историчара Мирослава Ванина, уређеном и објављеном, у две засебне књиге (тома). Први том објављен је у Загребу под насловом: „Исусовци и хрватски народ“ 1969. године на 541 страни, док је другу књигу са истим називом одабрани редакцијски одбор публиковао после скоро 20 година, дакле, 1987., али сада на 739 страна. Ради се, како се види, о исцрпном материјалу који је до детаља обрадио питање о ширењу језуитске идеологије и цркве у Хрватској, Дубровнику и Котору. У првој књизи Ванино је испратио и језуитске мисије у источном делу Балкана (Албанија, Косово и Метохија, Бугарска и Рунунија). У истом делу овај вредни професор црквене историје је детаљно описао делатност језуитских делегата (емисара) у Молдавији, Пољској и Русији. Несумљиво га је највише интересовао рад језуитских посланика на тлу ондашње Русије, где је њихов делегат Александар Комуловић, по налогу римског папе требало да испита могућност за поновно уједињење западне и источне хришћанске цркве. Остали део ове обимне двотомне студије Ванино је посветио оснивању и раду језуитских колегијума (заједница, удружења) у Загребу, Дубровнику, Ријеци, Вараждину и Пожеги.
Обичан корисник (па и онај стручнији) с правом се може питати која је сврха наше студије после ових томова и исцрпног рада Мирослава Ванина, као и то јели наш рад само обична и груба компилација. Одговарамо, да је први део нашег прилога састављен од текста, којег нема у обимним књигама покојног загребачког црквеног историчар, а да је од њега узет део текста о оснивању и раду Језуитског реда на тлу ондашње Хрватске, у Дубровнику и Котору. Од Ванина је узет и добар део текста о језуитским мисијама на тлу ондашње Албаније, Косова и Метохије, у Бугарској, Румунији, Молдавији, Пољској и Русији. Мирослав Ванино се, како смо већ истакли, у својим обимним књигама детаљно бавио и питањем рада језуитских заједница (колегијума) на тлу ондашње Хрватске. Тај проблем је, по нашем скромном мишљењу, превише детаљан и дубоко стручан и може се користити једино из оригиналног штива.
Наша је жеља била да оваквим коришћењем нај­чешће туђег текста, уз сву могућу метолошку комбинаторику, широј читалачкој публици са тла Србије, и посебно студентима историје, осталих друштвених наука али и свима другима, дамо кратак преглед историјата о деловању Језуитског реда од његовог оснивања па све до модерних времена, на тлу Балкана (у најближем суседству данашње Србије и на Косову и Метохији), али и шире у Бугарској, Молдавији, Пољској и ондашњој Русији. Ова студија даље жели да пробуди будуће научне активности на исту тему, а јесмо ли у томе успели нека суде они којима је ова публикација и намењена. Од могућих приговора, да смо у коришћњу туђег материјала можда претерали, нека нам одбрана буди то, да ово чинимо из циљаних разлога, као и то да смо сав коришћени материјал прецизно навели на методолошки дозвољен начин.


писмо: Ћирилица
страна: 143
формат: 150 x 215
повез: Брош


Артикал још није оцењен
Пошаљите Ваш коментар / Оцените овај артикал
null
Страница 1 од 5 > >>
БИБЛИЈА ЗА ДЕЦУ У 365 ПРИЧА
БИБЛИЈА ЗА ДЕЦУ У 365 ПРИЧА

17.56 EUR / 21.95 US$ / 2090.00 din
ИСЛАМ - Мализ Ривен
ИСЛАМ - Мализ Ривен

4.19 EUR / 5.24 US$ / 499.00 din
СРПСКЕ СЛАВЕ И ПРАЗНИЦИ
СРПСКЕ СЛАВЕ И ПРАЗНИЦИ

58.72 EUR / 67.52 US$ / 6990.00 din
СРБИ СВЕТИТЕЉИ
СРБИ СВЕТИТЕЉИ

18.48 EUR / 21.25 US$ / 2200.00 din
СРБИ СВЕТИТЕЉИ (ТВРДИ ПОВЕЗ)
СРБИ СВЕТИТЕЉИ (ТВРДИ ПОВЕЗ)

27.72 EUR / 31.88 US$ / 3300.00 din
БИБЛИЈА ЗА ДЕЦУ У 365 ПРИЧА
БИБЛИЈА ЗА ДЕЦУ У 365 ПРИЧА

16.72 EUR / 20.90 US$ / 1990.00 din
Страница 1 од 5 > >>