null

null (4340)

null (1456)

null (172)

null (2038)

За тинејџере (452)

null (117)

null (440)

Primenjene nauke (73)

Ekonomija i marketing (121)

Све о рачунарима

Едукативни наслови (26)

Приче (192)

Poezija (119)

null (108)

null (158)

null (397)

Популарна наука (128)

Култура, уметност (170)

null (149)

null (160)

null (497)

Alternativna medicina (104)

Алтернативна учења (173)

Право (71)

null (240)

Filologija (83)

null

БИОГРАПХИА ЛИТЕРАРИА Семјуел Тејлор Колриџ


БИОГРАПХИА ЛИТЕРАРИА - Семјуел Тејлор Колриџ  
16.64 EUR / 20.80 US$ / 1980.00 din
Количина
 
Биограпхиа Литерариа – библија модерне критикеНећемо погрешити уколико кажемо да историја критичке мисли започиње Горгијом, у В веку пре нове ере, Беседом о мртвима и делом које је данас изгубљено – О небитку или о природи. Овако посматрано долазимо до почетка критичке мисли и успостављања континуираног обрасца књижевне критике који се у XИX веку потврђује делом Биограпхиа Литерариа (1817). Према речима самог аутора, ово дело је жанровски много више од биографије и представља покушај излагања његових „начела о политици, религији и филозофији“ и примене тих начела на питања о „природи песничке дикције“ и о „стварном карактеру песника“. Служећи се биографском методом, њен аутор настоји да реши нека од фундаменталних филозофских питања и да достигнута решења примени на књижевност. Његова биографија се, у том смислу, не бави превасходно догађајима, него се више темељи на историји развоја једног песничког ума.

Интересантно је да реч висуалисе (визуелизација) није постојала све док је 1817. године није сковао С. Т. Колриџ у својој филозофској исповести и тако означио оно чиме ће се теорија књижевности добрим својим делом бавити у XX и XXИ веку. За оне читаоце који су имали довољно снаге да прате незаустављиви ритам Колриџове мисли, ово је једно од капиталних дела енглеске, а засигурно и светске књижевне критике. Данас се оно назива „централним документом“ енглеске књижевне историје и „библијом модерне критике“. Према речима И. А. Ричардса оно представља „складиште занемарене мудрости у којем има више наговештаја у правцу теорије поезије него у свему осталом што је написано о том предмету“. Зато се Колриџ, с правом, може сврстати међу великане попут Аристотела, Лонгина, Хорација и Боалоа.

Након две стотине година, српска књижевност по први пут има прилику да својим читаоцима представи дело о коме се дан-данас говори и пише, не само у академским заједницама већ и у круговима људи који негују литерарни укус, од Џефрија Чосера до Вилијама Шекспира и од Џона Милтона до Хенрија Водсворта.

Превод са енглеског: Мирко Богдановић


***

Дело Биограпхиа Литерариа С. Т. Колриџа у 19. веку успоставља један правац критичког размишљања о књижевности који ће добити маха у 20. веку. Његова мисао је разграната. Оно што је у први мах уочљиво јесте критички став и развој критичког промишљања о уметничком стварању. Колриџ је започео причу која има и филозофски аспект, који није само проучавање филозофских премиса, теза и идеја, већ један нов вид проучавања савремене теоријске и књижевне мисли. Критика и филозофија се спајају и улазе у песничка и прозна дела. Не можемо данас повући јасну линију између филозофског и уметничког у једном књижевном делу а да се, притом, не осврнемо на ово Колриџово неизмерно важно дело.

Проф. др Милена Владић Јованов


Број страна: 439
Повез: тврд
Формат: 22 цм
Писмо: латиница


Писац / Аутор: Семјуел Тејлор Колриџ

Артикал још није оцењен
Пошаљите Ваш коментар / Оцените овај артикал
null
Страница 1 од 8 > >>
КУЛТУРА - Тери Иглтон
КУЛТУРА - Тери Иглтон

9.24 EUR / 11.55 US$ / 1100.00 din
У ОПЕРСКОЈ ЛОЖИ - Јован Шуица
У ОПЕРСКОЈ ЛОЖИ - Јован Шуица

14.78 EUR / 18.48 US$ / 1760.00 din
12.57 EUR / 15.71 US$ / 1496.00 din
Страница 1 од 8 > >>
null