null

null (4301)

null (1433)

null (172)

null (2025)

За тинејџере (450)

null (115)

null (436)

Primenjene nauke (72)

Ekonomija i marketing (121)

Све о рачунарима

Едукативни наслови (25)

Приче (190)

Poezija (117)

null (106)

null (155)

null (390)

Популарна наука (124)

Култура, уметност (170)

null (148)

null (159)

null (489)

Alternativna medicina (104)

Алтернативна учења (173)

Право (71)

null (240)

Filologija (83)

null

ОДАБРАНИ РАЗГОВОРИ Лукијан из Самосате


ОДАБРАНИ РАЗГОВОРИ - Лукијан из Самосате  
6.93 EUR / 8.66 US$ / 825.00 din
Количина
 
Савременост и свевременост главне су одлике Лукијановог дела. Говорећи о проблемима сиромаха у демократској Атини, он говори о вечитом јазу између богатих и сиромашних, а када утваре античких хероја и тирана жале за славом и богатством у подземном свету, Лукијан демаскира универзалне људске слабости, и то је разлог због којег интересовање за његова дела није престало ни у XXИ веку. Рану етапу у Лукијановом раду представља уводни текст ове књиге „О сновиђењу или Живот Лукијанов“ у којем аутор на духовит начин описује како је побегао из ујакове каменорезачке радње и определио се за образовање и писану реч.

У другој етапи јунаци сатиричних дијалога су антички богови, хероји описани у легендама и Хомеровим еповима, филозофи и тирани, тј. њихова наличја, видљива тек када их оголи Лукијанова сатирична оштрица. У дијалогу „Разговори мртваца“ он се огорчено подсмева јунацима који су за живота били проглашени за богове, тиранима чија слава и моћ умире са њима, богаташима који пате за благом остављеним на земљи, као и онима који су им се удварали и ласкали како би се докопали њиховог наследства.

У трећој стваралачкој етапи Лукијан се окреће приказивању људских карактера, њихових слабости и заблуда. Кроз ликове обућара Микила и човекомрсца Тимона, Лукијан показује одлично познавање људи и њихове психологије.

Лукијаново дело је преживело толике векове у необично великом обиму и то се свакако није десило случајно. Његов утицај је велики, поготово у западној ренесанси, код аутора који су пресудно утицали на формирање естетских начела на којима наша цивилизација и данас почива: Еразма, Раблеа, Сервантеса, Шекспира, Боалоа, Волтера, а разговори који се налазе пред вама свакако представљају круну тог дела.

Ања Марковић


бр. стр.: 269
повез: броширано
Формат: 21 цм
Писмо: ћирилица


Писац / Аутор: Лукијан из Самосате

Артикал још није оцењен
Пошаљите Ваш коментар / Оцените овај артикал
null
Страница 1 од 4 > >>
Страница 1 од 4 > >>
null