Domaća Knjižara
Ukupna cena:

KULTURNA ISTORIJA BEOGRADA XVIII VEK - Nikola Samardžić, Radovan Samardžić, Mirjana Roter Blagojević

  • KULTURNA ISTORIJA BEOGRADA XVIII VEK - Nikola Samardžić, Radovan Samardžić, Mirjana Roter Blagojević
18.48 EUR
19.40 USD
2,200.00 RSD

Ovaj artikal je trenutno rasprodat

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: KULTURNA ISTORIJA BEOGRADA XVIII VEK - Nikola Samardžić, Radovan Samardžić, Mirjana Roter Blagojević

Nikola Samardžić, Radovan Samardžić i Mirjana Roter Blagojević, autori su knjige Kulturna istorija Beograda XVIII veka, u izdanju Hesperiaedu, iz edicije Vrt. Beograd pod Turcima, Radovana Samardžića, objavio je Kolarčev narodni univerzitet 1954. Sada je tekst smešten u ovu trilogiju. Arhitektonika knjige o Beogradu jednog doba specifično je troslojna i prikazuje ga u kontekstu svetskih prilika u kojem svoje mesto zauzima kao naizmenična tvrđava Istoka i Zapada, bojno polje i jednih i drugih.

Odlomak iz knjige:
Za Beograd je njegova kulturna antropologija osnovna nit istorije kulturnog stvaranja ili razaranja. Posebnost, „duh“, „prožimanje“ kultura, civilizacija i varvarstvo, čitaju se, u zamršenom jedinstvu složenih odnosa, u onim posebnostima Beograda koji je istovremeno bio provincija velikih sistema u modernoj istoriji Ugarske, Austrije i Turske, urbano ostrvo ili metropola na ruralno-nomadsko-palanačkom prostoru na rubu Balkana (čija su istorijska svojstva, i uverenja o tim svojstvima jednako tamna), nikad do kraja urbanizovan i nikad do kraja ruralizovan. Nikad do kraja izgrađen, nikad u potpunosti u svakom smislu pokoren i uništen.


Sadržaj:
Jovan Ćirilov Predgovor
Nikola Samardžić UVOD, NA GRANICI SVETOVA I RUBU OPSTANKA, TURSKI BEOGRAD
Radovan Samardžić BEOGRAD POD TURCIMA
Nikola Samardžić BAROKNI BEOGRAD
Mirjana Roter Blagojević ODJECI BAROKA U ARHITEKTURI BEOGRADA
Nikola Samardžić SRPSKI BEOGRAD

Format: 170x240 mm
Obim: 223 strana
Povez: tvrdi, pun kolor

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption