Domaća Knjižara
Ukupna cena:

TEŽINA TAČKE - Rade Kuzmanović

  • TEŽINA TAČKE - Rade Kuzmanović
4.20 EUR
4.62 USD
500.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: TEŽINA TAČKE - Rade Kuzmanović

U prvoj esejističkoj zbirci (Dan i noć, 1993) romansijer i pripovedač Rade Kuzmanović pisao je o Prustu, Beketu, Gombroviču, Borhesu, Filipoviču, a u Težini tačke razmatra pripovedne strategije Kafke, Muzila, Kalvina, Orvela. Verovatno je za treću knjigu ostavljen autor kakav je Džem Džojs. Kuzmanović se izjašnjava neopterećen statusom autora; on osvetljava prednosti i nedostatke određenih pripovednih postupaka. Stoga se nije ustezao da, kako je jedan kritičar istakao osvrćući se na Kuzmanovićevu prethodnu knjigu eseja, prvi kod nas ozbiljno uzdrma svetost „Borhesove paradigme”. U Težini tačke osvetljava domašaje i podbačaje Roberta Muzila u njegovom glavnom delu, Čovek bez svojstava. U prethodnoj knjizi govorio je i o dvojici malo poznatih, a po njegovom sudu značajnih domaćih autora: pesniku Nikoli Višnjiću i pripovedaču Pavlu Stefanoviću. Ovoga puta afirmativno govori o dvojici poznatih domaćih autora: Radomiru Konstantinoviću i Davidu Albahariju. U tekstu "Višak kao manjak" Kuzmanović, pored isticanja izvesnih vrednosti, pretežno se osvrće na ono što ocenjuje kao krupne nedostatke u delu Borislava Pekića.

144 strane, format: A5, povez: broš, latinica

Prosečna ocena (10) 10

01-jul-2008 14:06:46
SERBIA
Ocena 10
Ko god voli Kafku, njegove priče, romane, pisma Mileni Jesenskoj, treba obavezno da pročita esej „Snaga nemuzikalnosti“ u knjizi Radeta Kuzmanovića Težina tačke. Iznenadiće se koliko se novog može otkriti posle toliko radova o jednom od najznačajnijih autora dvadesetog veka.
A ko ceni i voli prozno umeće Borislava Pekića, ne treba ovu zbirku eseja da uzima u ruke ili bar ne treba da pročita esej „Višak kao manjak“. Iako Kuzmanović uvažava pojedine vidove Pekićevog postupka, autor Novog Jerusalima i Hodočašća Arsenija Njegovana je prošao ko bos po trnju.

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption