Ukupna cena:

SVETLIJE OD MENE - Dido Mihilsen

  • SVETLIJE OD MENE - Dido Mihilsen
13.56 EUR
16.27 USD
1,600.00 RSD

 

Napomena:
  • Za kupce iz Srbije važeća cena je u RSD
  • Za kupce iz inostranstva važeća cena je EUR / US$
Trudimo se da stanje magacina bude uvek ažurno. Ukoliko je artikal ipak rasprodat i ne možemo da ga isporučimo - obavestićemo vas u što kraćem roku od trenutka prijema vaše narudžbenice.
Troškovi isporuke nisu uračunati u cenu proizvoda. Oni se posebno naplaćuju. Troškovi isporuke biće prikazani na samom kraju procesa naručivanja, neposredno pre nego što ostavite podatke za isporuku.
Product name: SVETLIJE OD MENE - Dido Mihilsen
Country of origin: SERBIA

Roman je zasnovan na životnoj priči autorkine čukunbabe, rođene Indonežanke sa ostrva Java, koja se oduprla surovim zakonitostima svoje kaste (bila je vanbračno dete švalje u sultanovoj službi). U strahu od nametnutog braka a takođe i iz radoznalosti, kao veoma mlada devojka upustila se u vezu s holandskim oficirom, nadajući se drugačijim odnosima među polovima. No, kao i većina svojih sunarodnica koje su postale domaćice i konkubine – njai svojim holandskim gospodarima, na surov način je odbačena kad je njen gospodar, uprkos zajedničkoj deci, odlučio da se oženi Holanđankom. Kratki suživot dveju kultura, a pogotovu njihov bolni sudar opisani su upečatljivo, jer je autorka pomno izučila istorijsku dokumentaciju, ne umanjujući literarni kvalitet i stil.

O kolonijalnom prisustvu Holanđana u Indoneziji dosad su pisali skoro isključivo Holanđani, usled čega je viševekovna jednostrana slika o holandsko-indonežanskom suživotu često idealizovana. Velika vrednost ove knjige nalazi se u tome što je konačno došlo do preplitanja oprečnih vizura, jer autorka je mešovitog porekla i bolno je svesna nelagodnosti pojedinca, kako u tuđoj tako i u sopstvenoj kulturi. Utoliko je ova pripovest potresnija. Glavna junakinja, međutim, nije samo bespomoćna žrtva, jer se bori u granicama svojih mogućnosti. Autorka je na sjajan način odala počast neverovatnoj snazi autohtonih žena koje su se nosile s ogromnim predrasudama u obema kulturama.

povez: tvrd povez
Pismo: LATINIČNO
Format: 20x13
Broj starna: 291

Artikal još nije ocenjen

Nema komentara

Pošaljite Vaš komentar / Ocenite ovaj artikal


×
Caption