null (4334)

null (1448)

null (172)

null (2038)

За тинејџере (450)

null (116)

null (439)

Primenjene nauke (73)

Ekonomija i marketing (121)

Све о рачунарима

Едукативни наслови (25)

Приче (192)

Poezija (119)

null (107)

null (157)

null (395)

Популарна наука (128)

Култура, уметност (170)

null (149)

null (159)

null (497)

Alternativna medicina (104)

Алтернативна учења (173)

Право (71)

null (240)

Filologija (83)

null

РЕЧНИК ВАСОЈЕВИЋА Рада Стијовић


РЕЧНИК ВАСОЈЕВИЋА - Рада Стијовић  
18.48 EUR / 23.10 US$ / 2200.00 din
Количина
 
Из руку одличног лексикографа, врсног дијалектолога, осведоченог стручњака из области језичке нормативистике и језичке и говорне културе добијен је Речник Васојевића, дело високе научне класе. Јавности је дат на увид корпус од преко 11.000 речи „и неколико пута више значења“, прикупљених у говору, по Јовану Цвијићу, највећег српског племена, којему смо, између осталих, захвални за братства Карађорђевић, Караџић и војводе Бојовића.
Исцрпан дијалекатски речник представља поуздан, неретко и најбољи ослонац за реконструисање живота српског села и српског сељака, што тим радовима даје додатну вредност. Богати и компетентно обрађени садржај Речника Васојевића потврђује пуну заснованост општеважећег суда о значају дијалекатског језичког блага, неисцрпног корпуса чињеница који омогућава интердисциплинарна истраживања. Ризница поузданих података прикупљених у последњи час несумњиво ће се наћи у жижи интересовања и специјалиста из домена етнологије, историје, археологије, митологије, народне духовне културе, сеоске привреде и других научних дисциплина.
Народни језик чува и поуздане сведоке националног и етничког идентитета и непосредног окружења његових носилаца. О дугим и континуираним међуетничким и међујезичким контактима Васојевића сведоче, између осталог, многобројни романизми (бања „корито“; кужина „кухиња“; страмац „душек“; портик „ходник“) и, разуме се, турцизми (бош, „узалуд, бадава“; азгим „силовит, обестан, пуст“), али се говор Васојевића показује и као трезор многих старих српских, односно словенских речи. Васојевићи нису престајали да једу ужицама (кашикама) јело које су сипали горуждом (кутлачом). Сачуван је и стари српски глагол претинит „преграђивати“, а брод, бродина су „равно земљиште поред реке“. Садржај ове вредне књиге биће посебно драгоцен приликом утврђивања изолекси на српском и општесловенском плану.
Прегаоцима који се после Речника Васојевића одлуче за сличне подухвате биће, с једне стране, лакше него њиховим претходницима. Са највишег места српске дијалекатске лексикографије показано им је, по свим радним фазама, како се пишу прилози ове врсте: од мукотрпног теренског рада до уобличавања коначне верзије текста. С једне стране лакше, али с друге и теже: високо је подигнута лествица у домену ургентне, а истовремено дефицитарне језичке дисциплине. За узор имају дело из самог врха српске дијалекатске лексикографије и српске лексикографије у целини.
Слободан Реметић


писмо: Ћирилица
страна: 657
формат: 160 x 235 мм
повез: Брош


Писац / Аутор: Рада Стијовић

Артикал још није оцењен
Пошаљите Ваш коментар / Оцените овај артикал
null
Страница 1 од 8 > >>
Страница 1 од 8 > >>